Hogyan válasszunk állatnevet?

A látszat ellenére ez egy igenis fontos kérdés! Egyszer, még réges régen kaptam egy vicces (vagy inkább annak szánt) naplót, amiben kisebb tanácsokkal látták el a (feltételezetten) tini tulajdonosokat – mindezt persze viccesen. Ott is volt egy ilyen bekezdés… na, ebből majd később idézek.

Ahogy nézegettem most iwiw-es profilom (néha vannak ilyen mániáim), az állati rovatba be van körmölve: Cikkcakk. Elgondolkoztam ezen a névválasztáson. Emlékszem, amikor a cicus hozzánk került, nem nagyon tudtunk neki nevet adni. A következő tippek voltak: Macsek, Cicukamicuka, Anonimus. Mivel egyik sem tűnt tökéletesnek, hát hagytuk, ahogy kaptuk! 🙂 Majd pár hét elteltével ráragadt ez a név – és mily találó! Nevét ugyanis felvett tulajdonságáról kapta, mégpedig arról, hogy előszeretettel mászkál (lehetőleg a lépcsőn) az ember lába alatt: cikkcakkban. 🙂

De hasonlóképpen jártunk Brutusz kutyánkkal, akinek bár ki volt találva a neve, később inkább más egyéb nevekre hallgatott, úgymint: Brutyó, Dagi és a kedvencem, Kutya. 🙂 Életem első kutyájának (amire én emlékszem) a neve sem hiszem, hogy Doki volt eredetileg. De ezek a ráragadt nevek valahogy sokkal kifejezőbbek, mint azok, amiken az ember hetekig agyal. Szerintem.

És hát nem egy ismerősöm ad “igazi” nevet állatkájának. Igazi alatt emberi névre gondolok. S itt jön az (természetesen ide passzoló) idézet az imént említett könyvből:

“(…) s ne nevezzünk kutyánkat Kovács Pistának sem, mert ha sétáltalás közben elszalad, és utánakiáltunk, hogy: Kovács Pista gyere vissza, fene a te hülye fejedet! legalább öt dühös ember fog hazáig kergetni bennünket!”

Reklámok

Kommentelj!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s