Miért finomabb a pizza Olaszországban?

Azt hiszem, már Rómába érkezésünk után ez a kérdés vált a fő témánkká, és egészen a nyaralás végéig vissza-vissza tért. No persze némileg elméleti a kérdésfeltevés, hiszen mindenki tudja, hogy jobb és azt is, hogy miért: mert az olaszok csinálják! Vagy néha a bevándorlók…  Ja, és a tésztáik is sokkal finomabbak (nem a túrós csuszára gondolok, természetesen annál jobb nincs!)! De hogy lehet valami jó, amit az olaszok csinálnak?

A másik kedvenc – és nem ér nevetni, ha valaki még nem próbálta, nem értheti – az olasz fanta! Merthogy igenis más íze van, mint a magyarnak! Kevésbé édes és jobban lehet érezni a narancs ízét (ez persze nem azt jelenti, hogy több gyümölcs is van benne, vagy kevesebb kémia). Szóval tudnak valamit! (Olvass tovább!)

És hogy mit tudnak? Roppantul egyszerű a válasz: ismerik az egyszerűséget. Nem akarnak mindent egy pizzára (tésztára) rátenni, hagyják, hogy maga a tészta is érvényesüljön. A tészta, amely a pizza esetében olyan vékony, hogy nem is kell hozzá speciális kés, mint itthon, és nem tömi meg az embert az első falat után! Életemben most először tudtam megenni egy egész pizzát anélkül, hogy pironkodva kellett volna a levágott széleket a tányéron tologatni. Az ízek kavalkádja pedig nem bénította le az ízlelőbimbóimat, az az általában három feltét bőségesen elég volt! Főleg, hogy az esetek többségében a háromból legalább kettő, de inkább mind, friss alapanyagokból készült. Hasonlóan a tésztához, amin mindig csak annyi szósz volt, ami elég volt a kitálalt mennyiséghez. Nem úszott el benne az al dente tésztám, nem kellett kiskanál a maradék ragú összeszedéséhez és még sorolhatnám.

Egyébként ezt az egyszerűséget minden téren betartják! Akár az előétel (pl. gondolunk csak a Bruscettára vagy a Caprese salátára stb.), akár a húsétel van előttünk, maximum három különböző ízzel találkozunk, ami valljuk be őszintén, egy magyar konyhához szokott embernek kezdetben elég “üresnek” hagzik. Holott ilyenkor van igazán esélyünk arra, hogy érezzük az ételek valódi ízét… De ne féljetek, én mindemellett imádom a magyar ételeket és nem mondanék le róluk, de ha nem ide születtem volna, biztos Olaszországba…

Nyilván ez csupán egy műélvező véleménye, de ha tudtok olyan helyet ma Budapesten, ahol nem kap az ember ízből túladagolást, szóljatok! (Én tudok egy olaszt, azért biztos, ami biztos!)

Ha tetszett a bejegyzés lájkolj, kommentelj, oszd meg másokkal és persze gyere vissza máskor is!

Reklámok

Kommentelj!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s