Impresszum

A Fuszekli blog szerzője: Bánsághy Nóra

Kérlek, a tartalmat ne másold és jelentesd meg semmilyen online vagy offline felületen!

Minden jog fenntartva!

Válogatás a már megjelent írásaimból:

Zsákutca vagy úttévesztés? (MTA – Élet és Tudomány, 2009. október 9.)

Művészeti tehetségsegítők találkozója (Magyar Géniusz Portál, 2011. február 8.)

Viselkedés csoportosan (Élet és Tudomány 2012. november 5.)

 A mozgókép mozdulatlansága

 A Szív (2011. február)

A reklám szinte egykorú az emberiség történetével, a plakát pedig széles nyilvánossághoz szóló funkciója révén egészen Hammurabi törvényoszlopáig vezethető vissza. A puszta szöveges hirdetménytől elszakadó képplakát megszületése már a XIX-XX. század fordulójára esik, a filmplakát pedig a mozgófilmek megjelenésével kezdte betölteni célját: becsalni a nézőt a moziba. Azt a bizonyos „hatást” minden korban mással váltották ki a plakátok, illetve készítőik.

Az árnyékban rejlő fény

A Szív (2011. április)

Amiben Lucien Hervé más az építészeti fotografálás terén, az az, hogy addig a fényképészek nagylátószögű objektívvel odaálltak az épület elé úgy, hogy annak teteje, alja, oldalai benne legyenek, és megnyomták a gombot. Tulajdonképpen az épületek maszkját mutatták meg ezek a fotósok, az épületek egyénisége nem jött elő a képekből. Hervé azonban azt vallotta, hogy az épületből ki kell emelni húsz részletet, és ezzel mutatni be magát az építményt; ezeket a részleteket összerakva kapja meg a néző a teljes képet, egyfajta benyomást.

Nem csak kettőnkön múlik

A Szív (2011. május)

Minden kapcsolatban vannak nehézségek, afféle próbák, amelyeket ki kell állni, amelyek lehetőségek lehetnek arra, hogy egy kapcsolat erősödjön. Fontos, hogy közösen kell a kihívásokkal szembenézni.

Én azt hiszem, hogy nagyon fontos az elfogadás. Elfogadni, hogy a másik is ember! Ezért jó, hogy szövetségben élünk és nem csak kettőnkön múlik a dolog, mert akkor biztos, hogy elbuknánk. Ez az én tapasztalatom. Elfogadni, hogy ő sem tud mindent és én sem.

Káprázat és csoda

A Szív (2011. június)

Hol a vízből bukkantak elő színes ruhákba öltözött akrobaták, hol a levegőben hintázva vagy éppen egykerekű bicikliken egyensúlyozva. Sosem volt olyan pillanat, amikor ne lett volna mire rácsodálkozni!  Csak úgy kapkodtam a fejem, annyi minden történt egyszerre. Nemhiába: ezért látványcirkusz!

A spontaneitás látszata

A Szív (2011. július-augusztus)

Az akkori közvélemény Benczúr, Munkácsi stílusához volt hozzászokva, ezek a fiatalok ellenben abszolút szokatlan módon festettek, s ez még abban az időben nagyon új volt Magyarországon, sőt még Párizsban is mondernnek számított! Mind a nyolc festő megfordult Párizsban, körülbelül egy időben. Addigra már híre ment a modern tendenciáknak, a fauvizmusnak, melynek erős színhasználata lehengerelte az odalátogató magyarokat.

A vonal két végén

A Szív (2011. október)

Ezt a munkát az teszi elviselhetővé, hogy a hívások többsége a tinik apró-cseprő gondjairól szól: hogy lökdös a padtársam, a tanár néni nem figyel rám, cikiznek az osztálytársaim stb. A krízishelyzetek közül a családi konfliktusok az abszolút vezetők, ezek közül is kiemelkednek a tizenévesek összetűzései, nézeteltérései a szülőkkel. Ilyenkor a háttérben több kiváltó ok is lehet, a leggyakoribb azonban a terhesség.

sss

ss

Kihegyezve – Rippl-Rónai másképp

A Szív (2011-2012. december-január)

Rippl-Rónai még pályájának legelején, az 1880-as évek közepén rézkarcolóként Münchenbe kapott ösztöndíjat. Az aprólékos technika azonban – úgy tűnik – nem volt megfelelő kifejezési forma a számára, így élete során összesen csak két rézkarcot készített. Egy másik érdekesség a kiállítást záró nagyméretű szénrajz (Pitacco hegedűművész elmondja szenvedése történetét. A hallgatók), mely akár Rippl-Rónai főművének is nevezhető.

Művészet vagy szerelem? – A jó kávé titka

A Szív (2012. február)

Ami számomra újdonság volt, és amivel itt, Budapesten találkoztam először, az a tejszínhab. Az olaszok egyáltalán nem használják, kivéve egyetlen helyen, a cukrászdában. A bécsi kávékhoz viszont elengedhetetlen alapanyag.

Reklámok